Hazırlık

YOL ARKADAŞLARIM. CAN YOLDAŞLARIM


          Geziye başlamadan önce

  • Yol arkadaşlarını iyi seç
  • Rotanı iyi belirle
  • Aracını doğru seç
  • Navigasyon cihazını iyi seç
  • Konaklamaları belirle
  • İhtiyaç listeni hazırla
  • Gerekli evrakları hazırla
  • Alış-verişini tamamla
  • Keyfini çıkar

    CITROËN  C4 Grand Picasso
    Rotamız
    (Alternatif rotalar başlığı altında inceleme yapabilirsiniz.)
    HAZIRLIK SÜRECİ
                 Hazırlık aşamasında karşınıza çıkacak prosedür gözünüzü korkutmasın. Çok fazla bir işi yok.
    Bizlerin yeşil pasaportu zaten hazır olduğu için pasaport konusunda sıkıntı yaşamadık. Diğer yandan vize  vs.  konusunda  da bir ihtiyacımız olmadığı için bu konularda bilgi veremiyorum. 

              Araç için ruhsat ve yeşil sigorta denilen yurt dışı kazalarınızı koruma altına alan iki belge yeterli oluyor. Yeşil sigorta neredeyse tüm sigorta şirketleri tarafından yapılmakta ve yaklaşık 70-80 Euro tutmakta. Eğer araç sizin üzerinize değilse mutlaka ruhsat sahibinden vekalet almanız gerekiyor. On dakikada yaptırabileceğiniz bu vekaletin Türkçe olması yeterli olacaktır. Zira gitmeden önce biz bu konuda kafa yormuştuk. Vekalet sadece Türk sınır kapısında kontrol ediliyor. Onun dışında diğer kapılarda kontrol yok bu konuda. Eğer kaskonuz varsa yurt dışı için poliçenize ekleme yaptırmak içinizi rahatlatacaktır. Kasko poliçemize yurt dışı ülkeleri ekletmemiz 60 TL tuttu. Ehliyet konusunda neredeyse hiç bir sıkıntı çekmedik. Gitmeden önce sadece araçta bir kişinin ehliyetini çipli olanlardan yaptırdık. Diğerleri normal ehliyetlerle seyahat ettiler. Sadece dönüş yolunda bir yerde sürücü belgesi soruldu. O da öylesine bir kontroldü. Olası ihtimalleri hesaba katarak siz dinede ehliyetlerinizi yenisi ile değiştirirseniz iyi olacaktır.

    Özetle:
    • Araç ruhsatı (Eğer araç sizin üzerinize değilse vekaletname)
    • Sigorta poliçesi
    • İsteğe bağlı kasko poliçesi
    • Ehliyet
    • Pasaportlar gerek duyacağınız resmi belgelerdir.
    Seyahatiniz süresince bu belgelerin kolay ulaşılabilir şekilde elinizin altında olması tavsiyemizdir. Araçtan ayrılırken pasaportlarınızı mutlaka yanınıza almaya özen gösterin. Araca ilk binişimizde de mutlaka pasaportlarınızı toplayıp uygun bir yerde araçta muhafaza edin. Tüm yolculuk boyunca araca ilk binişte pasaportları ve diğer evrakları kontrol etme sorumluluğunu bir kişiye verdik. Ayrıca oluşturduğumuz bütçeyi ve harcama yetkisini de gruptan bir kişi üstlendi. Böylelikle gereksiz harcamaların önüne geçeceğimizi planlamış olduk.

    Bir başka tavsiyemiz ise yolculuğa çakarken yanınıza kullanacağınız haricinde kredi kartları, banka kartları, personel kimlik kartları vs gibi gereksiz belge ve cüzdan almaktan kaçınmanız. Gezi sırasında öyle telaşlı anlar yaşayacaksınız ki bunların kaybolması içten bile değil. Can sıkıntısı yaratmamak adına çok kalabalık cüzdan almamanızı hatırlatmak isterim.

    Yolculuğa başlamadan önce iki adet portatif navigasyon cihazı hazırladık. Olur da birinde bir sorun çıkarsa diye ikinciyi yedek olarak yanımıza almıştık. Cihazlardan birine İGO Avrupa diğerine ise TOMTOM Avrupa haritası yükledik. Haritalarınızın güncel olduğundan enim olmanız bir başka tavsiyemiz olacaktır. Hatta eğer bütçenizde sıkıntı yoksa bu yüklemeleri ehil kişilere yaptırmanız daha iyi olacaktır. Ankara Sıhhıye Balıkçı İş hanı zemin katta bu işleri hakkıyla yapan bir abimiz var. Cihazların dışında cep telefonumuzun birine Synic Avrupa haritasının ücretsiz versiyonunu da yüklemeyi ihmal etmedik. İnternet kullanabildiğimiz yerlerde google maps'de kullanabileceğimiz aklımızın bir köşesindeydi. Aklınızda bulunsun yolculuğunuz sırasında internet ulaşımı sağladığınız fırsatlar yakaladıkça bir sonraki gün gezeceğiniz yerleri çevrim dışı kullanmak üzere yüklemeyi unutmayınız. Gruptan bir kişinin cep telefonunu yurt dışı aramalara açtırdık. Diğerleri kapalı olduğu için zaman zaman internet sıkıntısı çektiğimiz oldu. Tüm bu yazdıklarım size çok tedbirli davrandığımızı hatta biraz abarttığımızı düşündürebilir. Ancak bunca hazırlıklara rağmen Sırbistan'da yaşadığımız kayboluş, bu konuda ne kadar dikkatli olmanız gerektiği konusunda tecrübelerimizde paylaşmamız gereken bir konu olsa gerek. *** Navigasyon cihazlarınızı asla ve asla --KISA MESAFE -- modunda kullanmamanız konusunda uyarıda bulunmak isterim. Saraybosna gezimiz sonrası otelde çalışan ve kendisini çok yakın hissettiğimiz bir kişi bize alternatif bir güzergah olduğunu yolu hem mesafe olarak hem zaman olarak oldukça kısaltabileceğimizi söyleyince cihazı KISA MESAFE moduna alıp yola çaktık. Yaklaşık 80 - 90 km yolculuktan sonra kendimizi tamamen bitmiş bir dağ yolunda bulduk. Gece yarısı bu ıssız yollarda olmanın ve Sırbistan sınırına çok yakın olmanın verdiği endişeyi düşünebiliyorsunuzdur sanırım. Doğru yolu bulmamız sabahı buldu açıkçası. İşin ilginç olanı yukarıda saydığım tüm cihazların bizi dağ başına çıkaran ve sonunda neredeyse aracın zorlukla sığdığı yolu var olarak gösteriyor olmasıydı. O yüzden bu konuda yapılacak hazırlıklar konusunda titiz olmanızı ısrarla yazmak istedim. Aslında en güzeli güzergah üzerinde bulunan şehirleri bir yerlere not etmeniz olacaktır.

    İşte muhteşem kayboluşun yol ayrımı. M5 bizim devam etmesi gerekirken pat diye biten yolumuz. R448 isi cihazların bizi soktuğu alternatif yol. R448 den çıkmak için yaklaşık bir - iki saat sürüş yapmamız gerekti. Bu konu umarım gözünüzü korkutmaz :) Bunun dışında yer bulma konusunda en ufak bir sıkıntımız olmadı.

    Rotamızı belirleme ve bir çok konuda http://hikmetyilmaz18.blogspot.com.tr/ ve http://arabaylaavrupa.blogspot.com.tr/ isimli adreslerden bilgi edindim. Katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

    Eğer aileniz ile böyle bir seyahate çıkmayı planlıyorsanız konaklama yerlerini gecikme sürelerini dikkate alarak çok dikkatli planlamanız gerektiğini söylemek istiyorum. Konaklama yerleri için üç farklı kaynak kullandır.


    • https://www.booking.com
    • https://www.airbnb.com.tr
    • https://tr.camping.info/
    booking ve airbnb için önceden üyelik yaptırmanız gerektiğini belirtmek isterim. airbnb bookinge göre daha çok alternetif sunuyor ancak gerçek yapılmış bir üyeliğiniz olmadan hiç bir işe yaramıyor. Yani bu site için gelişigüzel bir hesap açmanız işinizi daha da zorlaştıracaktır. Hesap açma ve örnek kullanımı mutlaka yolculuk öncesi yapmanız gerekir diye tavsiyede bulunmak istiyorum. 

    Yolculuğunuz boyunca rotanız üzerinde bulunan şehirlerde yaşayan tanıdıklarınız varsa onların iletişim bilgilerini unutmayınız. Yine bu kişilere hangi tarihlerde onların yaşadığı şehirde olacağınızı belirtiniz. Gerek rehberlik konusunda gerekse ziyaret edip hasret giderme konusunda gayet keyifli oluyor. Bizlere Macaristan'da RAGIP kardeşimizin, Avusturya'da HÜSEYİN kardeşimizin ve MESUT abimizin verdiği destek harikaydı. Ayrıca Saraybosna'da bizi misafir eden Abdesthana 4, 71000 Saraybosna, Bosna Hersek Irmak TELAL otel sahibi ve çalışanlarına minnet borçluyuz. Hem gidişimizde hemde dönüşümüzde İstanbul'da ağırlayan İskender Paşamızın gönlümüzde yeri ayrı tabi.

    Hazırlıklar sırasında dikkate almanız gereken en önemli şey; bütçenizi oluştururken OTOBAN ÜCRETLERİNİ dikkate almanız. Otoban ücretleri oldukça maliyet getiriyor. En az 100-150 Euro civarı ücret ödeyeceğiniz dikkate alınız.


    Yolculuğa başlamadan uğranması gereken birinci adres A101
    (Not: A101 sponsor olmamıştır  😊 )


    Yolculuğa hazırız






































    Yolculuk hakkında bilgi versin diye birkaç resim size...
    Yolculuğa başlamadan önce aracınızın bakımını mutlaka yaptırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca yedek lastiğin kontrolünü yapın. Cam sileceklerinin mümkünse yenilenmesi faydalı olacaktır. Kriko ve iyi bir araç pompası edinin. Hatta abartıp yanınıza lastik tamir kitlerinden dahi alabilirsiniz.


    Diğer taraftan iyi bir ilk yardım çantanız olmasına ve yangın tüpünüzün kullanılabilir şekilde elinizin altında bulunmasına dikkat edin. Bir çok ülkede yol boyunca aracı yol üzerinde durduğunuz zaman ve acil durumlarda giyinmek için fosforlu yelek bulundurmanız zorunlu. Bu yüzden mutlaka fosforlu yelek bulundurmayı ihmal etmeyin.

    Yolculuk boyunca nasıl hava şartları ile karşılaşacağınızı kestirmeniz mümkün değil. O yüzden her türlü hava şartlarına göre hazırlıklı olmanız iyi olacaktır. Nitekim Alp dağlarında konakladığımız gece Ankara'da hava sıcaklığı 30-35 derece iken biz 5-10 derecede tir tir titriyorduk. Şemsiye ve yağmurluk bulundurmaya dikkat edin.



    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    3 ADAM ARABA İLE AVRUPA